• media.page.imagelinktitleformat

“ÇOCUKLUKTAN ERGENLİĞE UZANAN YAŞAM KOZALARI”

CVK Mobilya Şirketler Grubu Mimarı Demet Yıldırgan sözlerine şöyle başlıyor, hayata gözlerini açtığı günden bu yana sizin şekillendirdiğiniz odalarda büyüyen çocuklarınız, gün gelecek kendi odalarının küratörü olmak isteyecekler. İster çocuk yaşta olsunlar, isterse dizginlerini ele geçiren ergenlik çağında, onlara yönelik oluşturulan yaşam alanlarının hiç değişmeyen belli başlı kuralları var: Bu odalar, sağlığa uygun detaylar içeren tasarımlardan oluşmalı, yaratıcı hayal gücünü destekleyen harika fikirlerle düzenlenmeli ve mümkün olan her bir bölüme bir tutam fonksiyonellik eklenerek kurgulanmalı.

Çocukluk dönemi, ergonomik ve fonksiyonel tasarımların puanını yükseltmeye yönelik hamleler, evlerde en çok çocuk odalarında karşımıza çıkıyor. Öncelikle minik prens ya da prensesinizin beklentilerini dinlemeli ve ortak bir fikir paydasında buluşarak oda dekorasyonunu kurgulamayı hedeflemelisiniz.

Çocuk Odaları Nasıl Tasarlanmalı?

‘Çocuklar altı yaşından itibaren eğitim hayatının başlamasıyla yeni alışkanlıkların kazanıldığı bir döneme girerler, bu sebeple önceden oyun ve uyku için kullanılan odaların çalışmasıyla uygun bir alan barındırabilmesi çok önemli. Fazla eşya ile doldurulmadan yaratılan boşluklarla oyun için bir alan bırakılıp ve oyuncaklar için saklama alanları yaratıp aynı zamanda vakit geçirmekten keyif alınabilecek ve çalışma prensibinin oturtulabileceği bir çalışma alanı kurgulanmalı. Eğer mümkünse bu bölümü, camdan doğrudan doğal ışık alan bir alana konumlandırmaya çalışıyoruz ve aydınlatma aksesuarlarıyla destekliyoruz. Çocukların odaları kendilerine ait hissedebilmeleri için onların istekleri özel bir aksesuar ya da renk var ise mümkün olduğu kadar sakin ve ferah renklere harmanlayarak bir tasarım ortaya çıkarmak özellikle çalışma esnasında önemli. Salgın süreciyle birlikte ev içerisinde diledikleri zaman herkesin kendi köşesine çekilerek vakit geçirebilecekleri alanlar vurgulanıyor. Bu noktada ev tasarımlarında çocuk odaları çalışabilecekleri, oyun oynayabilecekleri ve uyuyabilecekleri bir düzende kurgulanmaya başladı.’

Ergenlik çağı, çocuklar 12 yaşından başlayıp ergenliğe uzanan dönemli kendi kozalarında olmayı tercih eder ve en çok odalarında vakit geçirmekten hoşlanırlar. Dolayısıyla odalarını, hesapsız ve özgürce kurulan hayalleriyle örtüşen, arkadaşlarını ağırlayacakları müzik dinleyecekleri, ders çalışacakları, kitap okuyacakları minik bir daire havasında tasarlamak gerekiyor.

Çalışma Köşeleri Nasıl Olmalıdır?

Yıldırgan, ‘ Evlerimizde genç çocuk odalarındaki çalışma alanlarını düzenlerken dikkat etmemiz gereken huşulardan hatta en önemlilerinden biri ışık ve aydınlatmalardır. Öncelikle gün ışığı ve aydınlatma armatürü seçimi önemli faktörlerdir. Çalışma masaları mümkün olduğu kadar gün ışığından maksimum faydalanılacak şekilde konumlandırılmalıdır. Bunu yaparken de dikkat edilmesi gereken hem gün ışığının hem de çalışma ışığının yönünün doğru seçilmesi. Örneğin bilgisayar ekranı ile yoğun çalışıyorsa ışığın ekrana direk gelmesi gözleri çok yorabilir. Bu durumda gün ışığı masanın ön tarafında veya sağ ve sol tarafından alınması daha uygundur. Aynı şekilde bu durum odadaki aydınlatma içinde önemlidir, ışık çalışma masasına arkadan gelmemelidir. Bu durumda çalışma masasında oturan kişinin gölgesi öne düşeceği için çalışma alanı karanlıkta kalacaktır bu durum da hem bilgisayar hem de okuma için yorucu olur. Masa üstü aydınlatmalarında akrobat olarak adlandırdığımız mümkünse her yöne hareket eden aydınlatma armatürü seçiminde bulunmalıyız. Çalışma masasına aydınlatma armatürü yerleştirirken yazı yazılan elin ters tarafına konmalı ki elin gölgesi yazı yazılan yere düşmesin, bu ufak ama önemli bir detaydır.’

Depolama üniteleri çocuk odaları için en büyük ihtiyaçlardan. Onlar organize dağınıklığı severler, dolaplar, dresuarlar, çekmeceler ve kitaplıklarla dağınıklığa çözüm yaratabilirsiniz.

ODALARINDA AİDİYET DUYGUSU OLMALI

’12-16 yaş grubundaki çocuklar tam ergenlik ve gençliğe hazırlanma dönemindedirler. Onların fikirlerine ve isteklerine saygı gösterip, odalarını dekore ederken onlardan fikir almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Odasında rahat edebilmesi ve aidiyet hissi yaşamasını sağlamak benim için çok önemli. Çünkü bu yaşlarda kendini ve isteklerini daha iyi anlayacak ve gelecekte ne yapmak isteyeceğiyle ilgili ilk kararını belki odasında verecek. Odasında hayaller kuracak. O yüzden işlevine de çok önem vererek rahat bir yatma alanı, giyinme bölümü ve en önemlisi bu yaş grubu için çalışma ve belki hobilerini yapabileceği bir alan oluşturabilmek önemli. Ben projelerimde bu yaş grubuna, sevdikleri renklere göre rahat, ferah, aydınlık odalar tasarlıyorum.’ Diyor.